Leren en ontwikkelen

De gemeente Purmerend is volop in ontwikkeling en dat zie je terug in onze organisatie. We willen dat medewerkers de mogelijkheid en ruimte krijgen om zich ook te blijven ontwikkelen. Daarom organiseren wij van alles om collega’s daarbij te helpen. Maar wat doen we dan allemaal?

Introductiedagen

Kort nadat je begint, laten we je kennis maken met onze organisatie en de Purmerendse manier van werken. Dit doen we door elke maand introductiedagen te organiseren voor onze nieuwe collega’s. Een veel gebruikte term binnen de gemeente Purmerend is ‘van buiten naar binnen werken’. Dit gaan we in de introductiedagen ook echt ervaren. De eerste dag beginnen we daarom buiten. We fietsen door Purmerend en de Beemster, de wijkmanager neemt ons mee de wijk in, we leren over wat daar gebeurt en wat onze rol als gemeente daarin is. De tweede dag zijn we op het stadhuis en gaan we terug naar binnen. We praten na over wat we hebben gezien in de wijk en wat dit betekent, en we delen ideeën over hoe we het ‘van buiten naar binnen’ werken kunnen toepassen in onze eigen functies. Je leert de routes van het stadhuis, verschillende collega’s en een aantal teams kennen. Ook de werkzaamheden van het college en de gemeenteraad komen aan bod. Aan het einde van de dag leg je de ambtseed af. Zo maak je tijdens de introductiedagen een waardevolle start met het leren kennen van de gemeente, de organisatie en je collega’s.

‘Een dag buiten en een dag binnen maakt dat je ook echt kennis maakt met de Purmerendse filosofie: niet werken vanuit de standaard, maar zoeken naar een optimale oplossing. Dus echt samen te gaan werken voor de inwoners van de gemeente.’ – Janneke Stokroos

Vitaliteit

We vinden de vitaliteit van onze werknemers belangrijk. Daarom organiseren we het hele jaar door verschillende fysieke trainingen en besteden we veel aandacht aan mentale trainingen. Bijvoorbeeld: begeleid hardlopen, een workshop over de Groeimindset, Tai Chi en nog veel meer. We spelen in op de behoefte vanuit de organisatie, zo komt er altijd wel iets nieuws bij in het aanbod. Bij veel belangstelling voor een training of cursus kijken we naar de mogelijkheden om dit te organiseren. Het is dus ook mogelijk om zelf met ideeën en voorstellen te komen.

Vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling

Je doet je werk in de organisatie op jouw plek, in jouw functie. Daar heb je specifieke kennis en vaardigheden voor nodig die je soms wilt bijspijkeren. Afhankelijk van wat collega’s nodig hebben, bieden we hier trainingen op aan. Maar we denken niet alleen in trainingen, zo kun je bijvoorbeeld ook een paar uur bij een andere afdeling meelopen.

Bij een gemeente werk je in een politieke omgeving. Dat is net even anders dan bij veel andere organisaties. Daarom organiseren wij regelmatig sessies over bijvoorbeeld het werken in een politieke omgeving en de gemeentefinanciën. Dit doen wij zo veel mogelijk zelf, onze collega’s zijn expert in hun vak en weten het beste hoe het in Purmerend werkt. Misschien organiseer jij over een tijdje ook wel een sessie bij ons!

Wat is er nog meer?

Heel veel! Naast trainingen organiseren wij activiteiten voor collega’s om de gemeente, organisatie en collega’s beter te leren kennen. Zoals het jaarlijkse personeelsfeest in de P3 en de Dag van de organisatie; waarin je kennismaakt met andere teams en wat er speelt.

We doen wat er nodig is. Zo hebben wij een tweede loopbaan programma georganiseerd voor onze collega’s die buiten werken in het groen of in de reiniging. Daarin helpen we ze om na te denken over mogelijk ander werk in de toekomst, voordat het werken buiten fysiek te zwaar wordt. Ze ontdekken wat er nog meer is en ontwikkelen nieuwe kennis en vaardigheden. Of het programma buiten; hierbij stap je uit de dagelijkse routine en loop je een paar uur mee op een plek in onze gemeente. Dat kan van alles zijn: zoals klaverjassen met ouderen, de hondenuitlaatservice of meelopen met de postbode in de buurt. Een plek die waarschijnlijk niets met je dagelijkse werk te maken heeft, maar alles met werken in onze gemeente in brede zin. Om te kijken naar wat er gebeurt in de gemeente en te zien hoe dat ons kan helpen in ons werk om de juiste keuzes te maken die helpend zijn voor de inwoners.

Kortom: Purmerend in ontwikkeling, onze mensen in ontwikkeling!

Op de werkvloer