Investeren in jong talent

In gesprek met Semih Onel en Ivo Kielenstijn

semih en ivo in gesprek aan tafel

Het kan je zomaar gebeuren: tijdens je stage heb je het zó naar je zin, dat je daarna gewoon blijft plakken. Of in ieder geval voorlopig. Semih Onel studeert Civiele techniek, net als zijn teammanager Ivo Kielenstijn ooit gedaan heeft. We gingen met ze in gesprek, over doen waar je blij van wordt en investeren in talent.

Semih, hoe ben je bij de gemeente terechtgekomen?

‘Ik zocht een derdejaars stage en solliciteerde via de stagevacaturebank bij een aantal organisaties. Het was geen bewuste keuze om stage te lopen bij een gemeente, want ik had verschillende sollicitaties lopen. Maar toen ik hier een gesprek had met Ivo en een paar andere collega’s, was ik zo enthousiast dat ik de andere opties heb afgebeld.’

En dan ben je zo 4 maanden verder en loopt je stage alweer af…

‘Daarna kreeg ik meteen een nulurencontract aangeboden, als werkvoorbereider. Heel handig, want in combinatie met mijn studie kan ik de ene week meer werken dan de andere. In schoolvakanties ben ik vaker hier, en als ik tentamens heb, kan ik ook een week overslaan. Daardoor werk ik vooral aan projecten waar niet zo’n haast achter zit, maar doe ik toch heel divers werk.’ Ivo vult aan: ‘Er is altijd werk, dus we zijn hartstikke blij met alles wat Semih oppakt. Toen ik zelf nog studeerde, had ik ook zo’n soort constructie op mijn werk. Je leert zo al een hoop in de praktijk terwijl je nog studeert.’

Hoe zie je de toekomst voor je?

Semih: ‘Mijn afstudeerstage wil ik bij een ingenieursbureau doen, om ook aan die kant ervaring op te doen. Daarna weet ik het echt nog niet, daar heb ik het ook met Ivo over gehad.’ Ivo: ‘Zelf ben ik begonnen bij een aannemer en heb ik ook bij een ingenieursbureau gewerkt voor ik bij Purmerend kwam werken. Zo leer je over alle kanten van een project. Volgens mij moeten we elkaar niet als concurrenten zien, want we hebben elkaar juist nodig in de samenwerking. En de ene organisatie past nou eenmaal beter bij je dan de andere. Zet mensen neer op de plek waar ze het naar hun zin hebben, want dan leveren ze ook beter werk, en daar hebben we uiteindelijk allemaal wat aan.’

Wat is er zo bijzonder aan het werken voor de gemeente?

Ivo: ‘Dat zit hem in het civiele stuk, van civieltechnisch. Dat je bouwt voor de inwoners. Je doet werk dat ertoe doet, dat impact heeft op de omgeving van mensen. Je bouwt aan de huiskamer van de stad.’ Semih vult aan: ‘En in Purmerend zijn ook vrij unieke projecten. Dit is bijvoorbeeld de gemeente waar de meeste composietbruggen liggen in Nederland. Daar had ik bij geen andere organisatie zoveel over kunnen leren als hier.’

Hoe zorgen we ervoor dat we voor dit soort technische banen de juiste mensen vinden?

Ivo: ‘We hebben net besloten om mee te doen aan een traineeship waar ook aannemers en ingenieursbureaus aan meewerken. Dat heet Civiel360 en is een post-hbo programma van 2 jaar, waarin je bij elk van de organisaties een opdracht doet. Daarna kun je dan solliciteren bij een van de deelnemers – een aannemer, ingenieursbureau of gemeente. Of natuurlijk iets heel anders gaan doen, als het werk je toch niet ligt. Bij werving vind ik het vooral belangrijk om te kijken naar de persoon en minder naar diploma’s. Laatst werd ik gebeld door een piloot die nu eens iets heel anders wil gaan doen. Vooral solliciteren, zeg ik dan. Wat mij betreft kun je alles leren.’

Op de werkvloer