Van ZZP naar loondienst

In gesprek met Karen Maassen

karen maassen ging van zzp naar loondienst bij de gemeente purmerend

Van zzp naar loondienst: soms past een baan zó goed bij je, dat je daarvoor je eigen bedrijf op een zeer laag pitje zet. Karen Maassen, webredacteur digitale toegankelijkheid, kan erover meepraten. Ze vertelt hoe ze bij de gemeente terecht kwam en hoe het haar bevalt.

Wat deed je als zzp’er?

‘Ik hielp bedrijven vooral met hun webteksten. Ik heb een tijd bij een communicatiebureau gewerkt in loondienst, waar ik ontzettend veel geleerd heb. Na bijna zeven jaar, heb ik de stap gemaakt om als zzp’er aan het werk te gaan, want waarom niet? Ik heb het gewoon geprobeerd. In het begin vond ik het nog lastig en heb ik via een uitzendbureau voor gemeente Amsterdam gewerkt – vooral omdat ik de opdracht zo gaaf vond. Ik mocht werken als webredacteur voor het EK Atletiek. Later werd ik door de gemeente Amsterdam gevraagd of ik terug wilde komen als zzp’er. Graag!’

Hoe ben je uiteindelijk bij gemeente Purmerend terecht gekomen?

‘Ik zag een vacature voorbij komen voor webredacteur bij het bureau waar ik ingeschreven stond. Digitale toegankelijkheid was misschien niet mijn expertise, maar verder kon ik op alles ja antwoorden. Dat gebeurt niet vaak. Bovendien woon ik al jaren in Purmerend, en werken voor m’n eigen stad is toch altijd een wens geweest, vooral binnen een functie die me zo aanspreekt. Dus ja, één plus één is twee. Ik kon niet anders dan reageren.’

Hoe ging de overgang van zzp naar dienstverband?

‘Ik ben in eerste instantie aangenomen als zzp’er voor een tijdelijke opdracht. Deze functie was namelijk onderdeel van het project fusie. Het was ook een flinke kluif, de nieuw website vullen met content en samensmelten met de oude Beemster website. Eind december 2021 vroeg de teammanager of ik wilde overwegen in dienst te komen. Er bleek nog ontzettend veel werk te liggen en digitale toegankelijkheid is zó belangrijk. Mijn eerste reactie was nee. Ik ben zzp’er! Maar ik vroeg of ik er toch even over na mocht denken. Toen het fusieproject in april 2022 afliep heb ik de keuze gemaakt om te blijven.’

Blij met de overstap?

‘Ja, absoluut! Ik miste vooral collega’s om me heen. Toen ik nog voor gemeente Amsterdam werkte, in coronatijd, werkte ik eigenlijk alleen maar thuis. Bij gemeente Purmerend ben ik echt in een warm bad terechtgekomen. Dat kon ik niet laten schieten puur omdat ik mij vast wilde houden aan die zzp-status.’

Hoe ervaar je het werken voor je eigen gemeente?

‘Het is voor mij heel waardevol dat ik op deze manier, achter de schermen, iets kan betekenen voor mijn gemeente. Ik ben nu ook veel meer op de hoogte van wat er speelt en je kijkt anders naar de stad en de dorpen – op een positieve manier. Je gaat het werk in de gemeente op een andere manier zien, nu ik de mensen ken die er elke dag hard aan werken.’

In mei heb je gelijk je ambtseed afgelegd. Een échte ambtenaar dus. Hoe voelt dat?

‘Ha, nou het is wel een dingetje. Het voelt toch als examen doen. Het is ook heel leuk aangekleed en onderdeel van twee introductiedagen waarbij je veel nieuwe collega’s leert kennen. Binnen ons team is er geen verschil tussen collega’s die in vaste dienst werken of op zzp-basis, maar nu voelt het toch een beetje alsof ik er écht bij hoor.’

Wil jij ook werken bij gemeente Purmerend?

Klik hier voor vacatures

Op de werkvloer