Doorstromen in de organisatie

In gesprek met Liesbeth van Kerkwijk

Doorstromen in de organisatie, in gesprek met Liesbeth van Kerkwijk

Jezelf blijven ontwikkelen en doorgroeien binnen dezelfde organisatie. Liesbeth van Kerkwijk is teammanager ICT bij gemeente Purmerend en weet hier alles van. Zij gaat nieuwe dingen niet uit de weg en is steeds op zoek naar uitdagingen. Door kansen te pakken heeft zij de ruimte gekregen om zichzelf verder te ontwikkelen. Ze vertelt over haar loopbaan en welke stappen ze ondernomen heeft om door te stromen naar haar huidige functie.

Wat is je achtergrond?

‘Ik heb de hbo-opleiding Bedrijfswiskunde gevolgd. Daarna heb ik in verschillende sectoren gewerkt, zoals de gezondheidszorg, het bankwezen en levensverzekeringen. Het werk dat ik daar deed was altijd ICT-gerelateerd.’

Sinds wanneer werk je bij de gemeente Purmerend?

‘Ik begon in januari 2016 als projectleider informatievoorziening. In deze functie werkte ik aan veel verschillende projecten, zoals de implementatie van nieuwe tachografen in dienstauto’s, strooiwagens en vrachtwagens. Ook hield ik mij bezig met het verbeteren van processen bij Burgerzaken en het digitaliseren van diensten, zoals het doorgeven van verhuizingen.’

En in die functie kon je je verder ontwikkelen?

‘Jazeker! Eind 2017, begin 2018 werd mijn takenpakket uitgebreid met informatiemanagement. Het was ontzettend leuk om vanaf het voortraject bij een project betrokken te zijn en de informatiebehoeften op te halen uit de organisatie om werkprocessen te optimaliseren. Eén van de meest interessante projecten was de implementatie van TOPdesk in 2018. Daar kwam heel wat bij kijken. Uitgebreide gesprekken met leveranciers, de aanbestedingsprocedure, klantpanels binnen de organisatie, de testfase en uiteindelijk de succesvolle uitrol van het nieuwe systeem.’

Welke stappen heb je nog meer ondernomen?

‘In 2019 ging ik bij de Ondernemingsraad (OR) en werd ik direct gekozen als voorzitter. Dit deed ik 2 dagen per week, naast mijn ‘normale’ functie. Hier kreeg ik alle ruimte voor vanuit de organisatie. Het was een ontzettend leerzame periode waarin ik veel leerde over het aanspreken van een grote groep mensen. Deze vaardigheden kan ik goed gebruiken in mijn huidige rol als teammanager. In 2021 ben ik gestopt met de OR en kreeg ik de algehele ICT-coördinatie voor de fusie van de gemeenten Purmerend en Beemster. Dit was een groot project. Hoewel de gemeenten in 2014 ambtelijk al gefuseerd waren, werd er soms nog met gescheiden applicaties gewerkt. Nu werden alle gegevens van beide gemeenten samengevoegd naar één gemeente Purmerend. Denk aan persoonsgegevens en WOZ-gegevens van woningen en panden. Maar natuurlijk ook alle verschillende documenten waar we mee werken.’

En hoe ging het verder toen de fusie was afgerond?

‘Na de fusie dacht ik: en nu? Ik was een beetje uitgekeken op mijn functie, maar niet klaar met Purmerend. Inmiddels had ik zoveel projecten gedaan en had ik de behoefte aan een nieuwe uitdaging. Daarnaast leek leidinggeven mij altijd al leuk en wilde ik graag een managementfunctie. Hoewel ik hier nog niet echt ervaring mee had, zag ik de kans om een training te volgen en mezelf verder te ontwikkelen. Ik dacht bij mezelf: gewoon doen! Ondertussen voerde ik intern gesprekken over mijn ambities en eind 2022 kwam de vacature teammanager ICT op mijn pad. Dat leek me wel wat en ook collega’s vroegen of het niet iets voor mij was. Er volgde een uitgebreide sollicitatieprocedure, waaronder 2 gesprekken met 4 collega’s die ik goed kende. Dat was best spannend. Ik kende iedereen natuurlijk al goed en werkte nauw met hen samen. Gelukkig was iedereen positief en heb ik de functie gekregen.’

Sinds wanneer heb je deze functie?

‘Ik werk sinds november 2022 als teammanager ICT. Het team bestaat uit 40 medewerkers, waaronder het servicepunt ICT, functioneel beheer en systeembeheer. Een ontzettend leuke functie waarin ik ook veel samenwerk met team Informatievoorziening. Samen richten we ons op organisatie brede vraagstukken, wat het werk extra interessant maakt. Ik vind het een mooie uitdaging. Het prettige aan werken bij de gemeente is dat je alle ruimte krijgt om door te groeien. Er zijn veel kansen en mogelijkheden.’

Klik hier voor vacatures

Op de werkvloer