Meer dan 42 jaar werken in het theater

In gesprek met Bert Huiberts

42,5 jaar werken in het theater. Bert Huiberts in de gang in het theater.

Bijna je hele carrière werken bij dezelfde werkgever. Dat hoor je tegenwoordig niet vaak meer. Dit geldt wel voor Bert Huiberts (66 jaar). Hij is in juni 2023 al 42,5 jaar in dienst van gemeente Purmerend, nu als hoofd Techniek, Facilitair en Verhuur bij theater de Purmaryn. En nog steeds is Bert vol passie over zijn werk. Hij vertelt vol enthousiasme over zijn tijd bij de Purmaryn, van hoe het begon tot – bijna – het einde.

Hoe ben je terechtgekomen bij de gemeente Purmerend?

‘Ik zag een advertentie in de krant met de vacature ‘theatertechnicus’ en daar heb ik op gereageerd. Van de 33 sollicitanten was ik de uitverkorene. Zo begon ik in 1981 bij het cultureel centrum in de Koepelkerk als technicus voor licht en geluid. In 1990 werd ik toneelmeester en later, in 2005, ben ik doorgegroeid naar de functie als hoofd techniek bij de Purmaryn.’

Wat is je achtergrond?

’Hiervoor heb ik in militaire dienst gezeten. Dit was toen nog verplicht. Daarna heb ik elektrotechniek gedaan. Ik heb geen opleiding voor theater technicus gevolgd, maar wel cursussen gedaan en veel geleerd in de praktijk. Al doende leert men. Vroeger maakte ik zelf podiumspots van oude verfblikken. Dat is nu niet meer voor te stellen want inmiddels is alles gedigitaliseerd. Dat hele proces heb ik vanaf het begin meegemaakt. Ik ken elke schroef in het pand en ben ontzettend trots op hoe het theater is geworden.’

Wat houdt jouw werk in?

’Ik ben verantwoordelijk voor alle facilitaire zaken zoals het onderhoud, techniek en de schoonmaak van het pand. Als ik met pensioen ga, krijgt team Vastgoed van de gemeente een grotere rol als het gaat om groot onderhoud, zoals een verbouwing. Ik regel ook de verhuur van het theater voor congressen en partijen en ben één keer per week gastheer. Het werk is heel divers en er gebeurt elke dag weer iets anders, het wordt nooit een sleur.’

Wat is het mooiste project waaraan je hebt gewerkt?

‘Alle verbouwingen zijn mooie projecten geweest, zoals de verbouwing in 2000, de verhoging van de toneeltoren in 2006, de verbouwing van de foyer in 2017 en als laatste de kleedkamers. Het 25-jarig bestaan van de Purmaryn was ook erg bijzonder. Dit werd gevierd met een parade vanaf de Melkwegbrug die eindigde met een unieke straatvoorstelling op de Koemarkt. Dit was weer heel anders dan de voorstellingen die we normaal doen.’

Wat vind je het leukste aan je werk?

‘De afwisseling in mijn werk vind ik het leukste, daar geniet ik echt van. Verder vind ik het belangrijk dat de artiesten zich op hun gemak voelen en de bezoekers het naar hun zin hebben. Ik wil graag dat ze een geweldige ervaring hebben. Daar doe je het uiteindelijk allemaal voor.’

Waarom zou je iemand aanraden bij de gemeente te werken?

’Er hangt vooral een hele fijne werksfeer. Ik heb een leuk en hecht team, waarin we echt wat voor elkaar over hebben. Daarnaast zijn er veel afdelingen waar je verschillende kanten op kunt. Genoeg ruimte voor ontwikkeling.’

Volgend jaar ga je met pensioen. Hoe kijk je terug op je carrière?

‘Ik vind het mooi om te zien hoe we zijn begonnen, van een klein theater in de Koepelkerk tot het prachtige grote theater dat de Purmaryn nu is. Door alle verbouwingen en ontwikkelingen heb ik veel geleerd en ik ben blij dat ik dit allemaal heb mogen meemaken. Maar ik kijk ook uit naar mijn pensioen. Lekker op pad met de caravan, niets meer ‘moeten’ en geen wekker meer in de ochtend.’

 

Klik hier voor vacatures

Op de werkvloer